Vitorlázás közben ütött be a krach

A barátaimmal van egy igen szokatlan hobbink. Még pedig a vitorlázás, amit az egyik közös ismerősünk mutatott be nekünk. Amint megérkezik az első jó idő az évben kis hazánkban, mi már tervezzük is a kirándulásokat a Balatonra. Ugyanis ez az a hely, ahol szenvedélyünknek hódolni szoktunk, hiszen minden feltétel adott. Csodás környezet, víz, szél. Nem beszélve a rengeteg egyéb lehetőségről, ami a vitorlázáson túl áll az ember rendelkezésére. Nagyon szeretünk valamelyik balatoni kikötővárosban vitorlázás után sétálni, esetleg enni egy jót.

Az egyik ilyen alkalommal történt meg az az eset, ami kicsit beárnyékolta az alapvetően jó hangulatban telt programot. Még pedig az, hogy az elköltött vacsora után éreztem, hogy borzasztóan elkezdett fájni a fogam. Nem olyan szokványos fájdalom volt, amit nagyjából mindannyian éreztünk már életünkben, hanem egy sokkal élesebb fajta. Már korábban sejtettem, hogy nekem fogászati kezelésre lenne szükségem. Ahogy kutattam az interneten a fájdalom jellemzőiből beazonosítottam a problémát, de mindig ideiglenesen éreztem csak, és viszonylag gyorsan elmúlt. Akkor viszont tudtam, hogy ez most nem így lesz. Viszont korábbi rossz fogászati élmények miatt rettegtem attól, hogy a gyökérkezelés fájdalmas lesz, ugyanis sejtésem szerint ez volt az a kezelés, ami nekem kellett.

gyökérkezelés fájdalmas

Amint hazaértem, az első dolgom az volt, hogy keressek egy olyan fogászatot, ami minden igényemnek megfelel. Szerencsére a fogorvosbudapest.info egy ilyen volt, ami a bemutatkozása alapján győzött meg. Ugyanis kihangsúlyozzák, hogy fontos nekik, hogy a páciens ne érezze magát feszélyezve a fogorvosi székben, fontos a bizalom. Ez már igen kecsegtető volt számomra, hiszen mint korábban említettem, gyerekkori feldolgozatlan traumáim vannak ezzel kapcsolatban. De úgy döntöttem, kicsit olvasok arról is, hogyan zajlik le egy gyökérkezelés, és mire kell számítanom.

A fog legbelső részében található a fogbél, amit erek és idegek szőnek át. Ez az a terület, ahol a gyulladás kialakulhat, és sajnos ez gyakran nagy fájdalmakkal jár. Ha a gyulladás olyan mértékű, hogy ez súlyos fájdalmat okozna a páciensnek, akkor kap egy olyan anyagot, ami megnyugtatja rövid időre a fogat, és egy második vizit alkalmával kerül sor a tényleges gyökérkezelésre. A fog belsejében ennek következtében keletkezik egy üreges tér, amit először gyógyszerrel töltenek ki, és ha a fog teljesen panaszmentessé vált, akkor történik meg a végleges gyökértömés cseréje. A gyökérkezelt fog egy “halott” fog, így az idők során előfordulhat, hogy elszíneződik, törékennyé válik. Ekkor szokták javasolni a fogorvosok a koronával történő ellátást. Ez a lehetőség annyira nem volt nekem szimpatikus, de igyekeztem a jelenre koncentrálni, és nem gondolni bele, hogy mi lesz ha…

Azt olvastam, hogy a lehetséges komplikációk ellenére mégis érdemes megpróbálni, mint egy sokkal drágább implantátumot behelyezni. Hiszen ha van lehetőség a fog megmentésére, miért ne próbálkozzon meg vele az ember? Az olvasottak hatására úgy döntöttem, hogy kérek időpontot erre a budapesti klinikára. Szerencsére nagyon kedves volt a recepciós, akivel beszéltem, és teljesítette azt a kívánságomat is, hogy a lehető leghamarabbi időpontot kapjam. Ugyanis nagyon nem szeretek várakozni, az csak fokozza az idegességem. Meglett az időpont, szerencsére záros időn belül, és én nagyon reméltem, hogy nem fogok olyan rossz élményekkel távozni a fogászati rendelőből, mint ahogyan azt eddigi életem során tapasztaltam!