Nem csak a norvég halászok keze repedezik ki, kezeld kecsketejes szappannal

A mi családunk igazi balatoni őslakókból áll. Noha nem lakunk a magyar tenger mellett, mert a tanulmányaink és a munka Budapestre köt minket, de azért hétvégéink nagy részén lent vagyunk a Balatonnál és a családi telken tevékenykedünk. Még a dédnagypapámtól örököltük a kis birtokot Balatonszemesen, ahol a régi parasztház udvarának a vége belelóg a Balatonba. Nagyon sokan szerették volna megvenni már ezt a csodás házat tőlünk, de megállapodtunk a családon belül, hogy soha nem adjuk el, mert értéke felbecsülhetetlen. Nem csak a fekvése miatt, de annyi emlék és ereklye köt minket ide…

Gyerekkoromban csodálva néztem mólónkról a Balatonon száguldozó vitorlásokat, mindig is ámulatba ejtett az a kecsesség és elegancia, ahogy siklik egy ilyen csodás hajó. Édesapám megígért nekem, hogy ha sikeresen felvételizek az egyetemre, megajándékoz engem egy vitorlás vezetői tanfolyammal. Volt miért hajtani a gimiben és a kemény munkának meg is lett a gyümölcse, felvettek az általam kiválasztott egyetemre. Nagy volt az öröm a családban, nekem pedig különösen fontos volt ez a mérföldkő, hogy eljuthassak a vitorlás tanfolyamra. Néhány hónap alatt le is tettem a jogosítványt és csatlakoztam egy balatoni vitorlás egyesülethez, így nem kellett saját hajót vennem, hanem amikor éppen lent voltunk a nyaralóban, kimehettem vitorlázni.

Egy-egy ilyen hétvége a hajón csodálatos élmény, ugyanakkor megterhelő is a szervezetem számára, hiszen ez egy igazi sport, ha tényleg nagy a szél (és a Balatonon igencsak trükkös és váratlan a széljárás), akkor magas fokú koncentrációt és fizikai munkát igényel a vitorlás irányítása. Köteleket kell húzni, vonni, csomózni, ez nagyon megviseli az egyetemen edzett kezeimet és a bőrömet.

Azt vettem észre, hogy 2 nap után olyannyira irritálja a kötél és a víz a kezemet, hogy nem tudok tovább dolgozni, segítséget kell kérnem. A vitorlás klubban másoknak is volt hasonló tapasztalata, így tudtak nagyon jó tanácsokat adni nekem, hogy vészeljem át ezt a “kezdők keze” szindrómát. Először is nem csak fizikai munka a probléma, hanem azok a szerek is, amivel a hajót karban tartjuk, a különböző wax-ok és lakkok erősen szárítják a bőrt, így olyan készítményeket kell használni, ami megvédi táplálja a bőrömet, estére pedig kézkrémet kell használni.

Egyik klubtag ajánlotta nekem, hogy használjak Melt & Pour kecsketejes szappant, mely alapból egy ásványi anyagokkal teli szappankészítmény, melyet fel lehet tuningolni mindenféle extra bőrvédő anyaggal. Az a lényege ennek a szappannak, hogy saját magunknak tudjuk összeállítani, mi legyen benne, be kell szerezni az alap szappant, melyet meg kell melegíteni, felolvasztani és hozzá adni a kívánt összetevőket. Nekem azt ajánlották, hogy a nagy igénybevételre használjak A-vitamint, E-vitamint a krémbe, készítsem jó zsírosra és illóolajban gazdagra. Egy kis lanolin hozzáadásával a szappan úgy fogja ápolni a kezet, mintha babapopsi lenne.

Meg is rendeltem ezt a hajósok csoda szappanját egy webshopon keresztül, pontosan innen: Melt & Pour kecsketejes fehér szappanalap 1 kg | Humanity Áruház, ahol az alap kecsketejes szappan mellé tudtam rendelni egyéb bőrtápláló összetevőket is. Részletes leírást mellékeltek, amelynek mentén könnyen, egyszerűen el tudtam készíteni a kézkímélő szappanomat. Rendeltem hozzá vitorláshajó alakú szilikon öntőformát, hogy hogy megadjam a módját a kézápolásnak.

Ahogy elkezdtem használni, azt éreztem, hogy sokkal puhább a bőr a kezemen, magammal vittem egy szappant a hajóra is, hogy ha ott kéne kezet mosnom, akkor is tudtam használni az én szappanomat. Nem hittem volna, hogy ilyen fontos dolog lehet a kézmosó szappan összetétele, de kiderült, hogy nagyon is befolyásolja a kéz állapotát. Estére beszereztem éjszakai ápoló krémet, melyet minden balatoni hétvégére magammal viszek, annyira bevált ennek a használata, hogy azóta minden este kenem vele a kezemet.

Nagyon hálás vagyok a vitorlázó barátaimnak, hogy elárulták a titkot, így már nem okoz gondot élvezni a hajós hétvégéket a Balatonon. Hálából mindenkinek készítettem egy-egy kis hajós szappankát, amit magukkal vihetnek az útra, olyannyira megtetszett ez a klub vezetőségének, hogy már utórendelést is kaptam 100 db szappanra. Ilyen az, ha egy biznisz beindul.