Messzebbre hajóztunk, mint gondoltuk

A hajózás nagyon messzire visz. Mármint tényleg, szó szerint is, meg átvitt értelemben is.

Tavaly az egyik barátomék óceánjáró hajóval mentek el nyaralni 3 hétre. Én nem teljesen értettem, hogy miért is jó, mi a jó egy ilyen nyaralásban, kicsit úgy képzeltem el, hogy az ember “be van zárva” az óceán közepére, és semmi izgalmas nincsen ott. A barátom viszont nagyon lelkesen tért vissza az útról, és hetekig lelkendezett arról, mennyire jól érezte magát és mennyire ki tudott kapcsolódni.

Nyilván egy ilyen út nem két fillér, még egy pár részére is nagyon borsos összegeket elkérnek érte. Én vállalkozó vagyok, és a férjem is az, az elmúlt évben pedig igencsak fellendült az üzlet számunkra. Ez nyilván jó és örülünk neki, viszont eléggé le is terhelődtünk emiatt. Nem tudtunk már semmit elvonatkoztatni a munkától, mindenben a feladatot láttuk, a lehetőséget, hogy mit lehetne, hogyan lehetne fejleszteni és optimalizálni az üzletben. Ezt már a barátaink is elkezdték mondani, hogy vigyázzunk, nehogy kiégés legyen a vége.

Egyébként az egyik vállalkozásunk az több kisebb panzió, apartmanház üzemeltetése. Ez főleg az én feladatom és hatásköröm. A foglalásokat kell intézni, illetve a szobalányainkat, takarítóinkat menedzselni. Egyre jobban megy a dolog, bejöttek a hirdetési kampányaink, jó értékeléseket is kapunk.

Aztán történt, hogy volt egy vendégünk, aki nagy világutazó hírében állt. Insta profilja is volt meg minden, ahova posztolta a képeit és élménybeszámolóit, illetve értékeléseit a szállásokról, éttermekről, szolgáltatásokról. Nyilván ezt nem hangoztatta még akkor, amikor hozzánk foglalt, csak utóbb tudtuk meg, mivel hihetetlen remek értékelést írt rólunk, és nagyon kedvesen borravalót is hagyott. A távozása után vettük észre, hogy egy brossúrát a szobájában hagyott. Ez egy óceánjáró hajó ajánlata volt, ami a Karib-tengeren és Közép-Amerika partjainál szeli a habokat. Mondanom sem kell, ez volt a végső égi jel, ami megadta a löketet, hogy rávegyük magunkat egy ilyen nyaralásra.

Azt kell, hogy mondjam, az egyik legjobb élmény volt az életünkben! Valóban az történt, amire már a barátom is felhívta a figyelmem: teljesen kikapcsoltunk. A hajón valahogy nem értek olyan ingerek, mint a hétköznapokban, nem volt stressz, nem voltak idegesítő helyzetek. Bővebben itt arra gondolok, hogy például nem kellett ugye vezetnünk. A parkolóhely keresés az egyik legidegesítőbb és legidőhúzóbb tevékenység a világon, iszonyú stresszforrás, én teljesen kivagyok tőle. Az emberek sem olyan idegesítőek, mint a nagyvárosban: megvan az a kedves hangulat, hogy itt mindenki nyaral, mindenki pihen, így nem rohan senki, nincsenek konfliktusok.

Abban sem volt igazam, hogy unalmas egy ilyen utazás. Tök jó volt, hogy nem nekünk kellett vezetni, kocsit bérelni, hanem amikor kikötöttünk, akkor is meg volt oldva, hogy ide-oda vittek bennünket a hajótársaság partnercégei. Én legjobban Kubában éreztem magam, de maga a hajó is izgalmas és szórakoztató volt végig. Volt cirkusz, színház, medence, bárok, éttermek és egy csomó üzlet a hajón. Mindenféle programot szerveztek, jelentkezni lehetett ezekre, de azt is megtehette az ember, hogy csak kifeküdt a hajó egyik végében kialakított napozóba, és élvezte a napsütést, az óceán morajlását. Néhányszor még delfineket is láttunk ugrálni! A naplementék pedig csodálatosak voltak.

Szinte nem is gondoltam a munkára, csak már a nyaralás vége felé… A hajó “szálloda” része ugyanis annyira kifogástalan volt, hogy gondoltam, ezeket az ötleteket elteszem magamnak. Nekünk egy pici lakosztályunk volt, ahol meglepetésemre volt egy kicsi konyha is. Őszintén, ennek azért örültem, mert én nem vagyok az az ember, aki egy romantikus, kettesben eltöltött nyaraláson reggel szívesen felhívogatná a szobaszervizt egy kávéért. Sokkal kényelmesebb volt magunknak megcsinálni ezt a szuper kávéfőzőn. Ez a konyha egyébként annyira jól volt berendezve, felszerelve, hogy elgondolkodtam, valami hasonlót fogok létrehozni az apartmanjainkban is. Készítettem fotókat róla minden szögből, minden mennyiségben, és rögtön be is indult a fantáziám a megvalósítást illetően.

Van egy apartmanházunk, amit nemrég vettünk, és éppen felújításra vár, illetve egy másik, amit a legelsők között vásároltunk, és már nem ártana egy kis frissítés a lakásnak. Itt főleg a bútorokra, berendezésekre gondolok. Szóval tökéletes ötleteket kaptam a konyhák felújításához.

Amikor ezt kiötlöttem, rá is kerestem, hogy létezik-e olyan, hogy egyedi konyhabútor olcsón. Ez persze egy idealista megközelítés volt, nyilván, ami jó, azt meg kell fizetni. Azért találtam szerencsére egy weboldalt, ahol foglalkoznak ilyen szolgáltatással. Ez a konyhabutorom.hu, és már a nyaralás alatt teljesen ráfüggtem az oldalra!

Egyrészt, azzal kezdik a tanácsadást, hogy a konyha kialakítása igazodjon ahhoz, hogy ki, mikor, és milyen gyakran fogja azt használni. Ez teljesen jogos amúgy, mert nyilván a saját otthoni konyhám nem úgy van berendezve, mint mondjuk az apartmanjaim ezen része. Az biztos, hogy egy rossz konyhában rossz főzni. Ha nem jók a távolságok, kicsi a hely, vagy akár túl nagy, az rengeteg bosszúságot tud okozni. A reggeli sietségben például rendkívül fontos lehet, hogy a gépek, berendezések és polcok úgy legyenek kialakítva, hogy a legkisebb erőfeszítéssel is tudjuk végezni a dolgunkat. Akár többen, ha családi házról van szó!

Ami még nagyon tetszett, az egy egyfajta checklist arról, hogy mit érdemes átgondolni egy konyha kialakításánál. Hiszen a konyha központi szerepet játszik egy lakásban vagy házban. Ezek a szempontok: összeillő darabok kiválasztása, egy színhez való harmonizálás, a klasszikus vagy a modern stílus közötti döntés, a hatékonyság vagy az esztétikum közötti priorizálás, illetve a ház többi részéhez való passzolás.

egyedi konyhabútor olcsón

Miután hazaértünk a nyaralásból, rögtön fel is kerestem a konyhabutorom.hu csapatát, és el is kezdtünk egyeztetni a két konyha felújításáról, megvalósításáról. Egy nagyon klassz, dinamikus csapat áll a szuper weboldal mögött, ez elsőre leesett nekem. A nyaralástól megihletődve bele is vetettem magam a munkába velük együtt, és a tervezés után a megvalósítás részében is sok időt töltöttem velük. Ők aztán pontosan tudják, hogyan lehet egyedi konyhabútort csinálni olcsón. A honlapjukon is leírják, hogy mik azok az anyagok, amikkel ma leggyakrabban dolgoznak a szakemberek. Én az egyik konyhához valódi fa konyhabútort választottam, ugyanis egy kicsit prémiumabb apartmant szeretnék kialakítani. A fa jó választás, mivel gyönyörű és tartós, és mivel nem lesz agyonhasználva, ezért valóban növelheti majd az esztétikája az apartmanom népszerűségét. A másik konyhába a sokkal olcsóbb laminált bútorlap mellett döntöttem, mivel ezen árkategóriás lakásainkat olyanok használják, akik szívesen főznek a nyaralásuk alatt. Így ha ez elhasználódik, elég kijavíttatnom vagy megcsináltatnom néhány elemet, mutatós marad nagyobb költekezés nélkül is.

Szóval, értitek már miért írtam, hogy a hajózás milyen messzire vezethet?! Hála a barátoknak és a rejtélyes utazóbloggernak az apartmanunkban…