Hajózás a napelemek felé

Sokan azt mondják, hogy a hajózás a gazdagok sportja, szerintem nem így van, nem kell ahhoz tehetősnek lenni, hogy élvezni tudjuk a hajózás adta kikapcsolódási formákat. Nagyon megnyugtató kora tavasztól késő őszig a vízen ringatózni és élvezni a Nap sugarait. Igazi kikapcsolódási forma melyet nem tud semmi megzavarni. És ez független attól, hogy milyen hajón ring az ember, de még az is elhanyagolható, hogy tavon, folyón, vagy tengeren vagyunk a lényeg és élmény. Persze jó, ha van hozzá egy kiváló kapitány, aki vezetni, irányítani tudja a hajót, én nekünk csak a hullámokat és a csendet kell élveznünk. Az a legjobb az egészben.

De a kikapcsolódás után jön a ház körüli munka és az, hogy a környezetünket is szebbé varázsoljuk. Ez pedig nem másképpen történik, legalábbis nálunk, minthogy napelemes rendszert fogunk rendelni és a házunk tetőszerkezetére felrakatni. De hát mivel a családban mindenki avatatlan a napelemek terén, így bőszen kutatni kezdtünk, hogy egy kicsit is képbe kerüljünk, mi is a jó. Szerencsénkre találtunk a család közös erővel egy remek oldalt, ahol számos hasznos tanács, tipp bejegyzések formájában elérhető. Így ténylegesen közelebb kerültünk a végső megoldáshoz. Nagyon közérthető módon fogalmaz a remek oldal, és erre a közérthetőségre szerintem mindenki számára szükség van, főleg ilyen nagy beruházás kapcsán. Ha mindenki számára érthető és közérthetően van megfogalmazva, akkor maga a napelem rendelés is könnyebben megy. Az oldal nagyon konzekvensen a legelejétől építi fel a mondanivalóját. Itt pici előnyünk volt, hogy azért a napelemmel mint olyan tisztában voltunk, úgyhogy a fogalommagyarázattal nem törődvén haladtunk előre az oldalon.

Amikor is elérkeztünk a számomra és a család számára is kényes részhez, miszerint, jó, hogy tudjuk, hogy milyen is a napelem, és milyen célt szolgál, de, és itt jön a de, azt egyikünk sem gondolta, hogy szükséges hozzá egy inverter. Nah gondoltuk, most legyünk okosak mi is ez a szerkezet és mire is szolgál. Ez a szuper oldal olyan könnyedén magyarázta ezt a fogalmat is egyből megértettük, tehát a napelem egyenáramot termel ami szuper, csak mint azt az általunk talált oldal, ami az idők folyamán a Bibliánk lett napelem tekintetében, tehát az oldal magyarázata szerint a háztartási gépek váltakozó áramot használnak, így szükséges egy átalakító, melyre ott van az inverter. Természetesen nem csak erre szolgál ez az átalakító, hanem méri, és szabályozza az energia haladását. Ha pedig valaki olyan napelemet választ, talán mi is emellett a fajta mellett fogunk dönteni, hogy visszatáplál a rendszerbe, akkor ezt is szabályozza és méri. Nagyon komplex kis szerkezet, amiből nem éri meg alacsonyabb kategóriásat választani. De hogyan is alakul a napelem inverter méretezés, ez jócskán függ attól, hogy hány és milyen kW teljesítményű napelemet választunk. A napelem inverter méretezésére szakemberek állnak a segítségünkre, ennél a remek oldalnál is lehetőség van napelem rendszere árajánlatot kérni. Én a családommal nagy egyetértésben kértünk is árajánlatot, hiszen ahol ilyen hasznos bejegyzések találhatóak, hogy az érdeklődők segítségére tudnak lenni minden körülmények között, ott megéri érdeklődni milyen árkategóriában is gondolkodnak.

Annyira hasznos bejegyzéseket lehet találni itt, hogy még a szomszédomnak is átküldtem, informálódjon ő is, és lehet, hogy egyszerre szereltetünk fel vele napelemes rendszert.