Hajókirándulásokra fel!

Az egész életemet ledolgoztam szinte már és ezért tavaly megjutalmaztam magam egy elég komoly hajóval. Mindig is szerettem a vizet, egész életemben meghatározó élmény volt számomra a Balaton. Hajózni édesapám tanított meg, és az ő halála után én is továbbadtam gyerekeimnek ezeket az információkat, élményeket. Szerencsére gyermekeim és feleségem is nagyon élvezik hajós útjainkat.

Ezért úgy döntöttem, hogy az idén kihajózunk az Adriai tengerre! Ez nyilván egy sokkal nagyobb szabású út lesz, mint amilyenekre eddig indultunk, és bevallom, hogy kicsit félek is, azaz a családomat féltem kicsit, de ha igazán rendesen felkészülünk az útra, nem érhet minket baj!

A hajó már meg van, az úti terv szintén, szépen alakul ez a kis utazás. Világéletemben szerettem és védtem a természetet, a végzettségem is ezzel kapcsolatos, ezért nagyon fontos számomra, hogy minél kevésbé károsítsuk anyaföldünket. De pont a természet szeretete vonz az útra – olyan közelről, közvetlenül csodálni a gyönyörűségeket!

Az egyik olyan alkalommal, amikor Tibivel, a balatoni szomszédommal és egyben barátommal, a hajóinkat políroztuk, arról beszéltünk, lehet, jó lenne napelemet beszereltetni a nyaralónk tetejére. Ugyanis én mindenképpen napelemmel szeretném megoldani az energiakérdést most már. A napelem mérete volt itt a kérdés. Mekkora teljesítmény lenne elég ahhoz, hogy megtermelje a számunkra elegendő energiát? Mekkorát kellene beszereznünk ahhoz, hogy megérje és el is férjen és esetlegesen még bővíteni is lehessen rajta?

Tibi mesélte, hogy van egy barátja, aki online talált egy nagyon jó társaságot, akik napelem rendszerek telepítésével foglalkoznak, jó alapanyaggal és szakértelemmel. Kértem őt, hogy kérdezzen rá az ismerősénél, hogy pontosan kiről is van szó. Miután ezt megtette, és elmondta a weboldal nevét, azonnal rá is kerestem.

Szimpatikus volt az oldal, nagyon sok információt talál rajta az ember, a napelem mérete is egy volt a sok közül. Nagyon tetszik, hogy elmagyarázzák, pontosan miről is van szó, hogy miért is jó ezt az energiatermelést választani, tippeket adnak, nagyon jó garanciával dolgoznak, és még a felhasznált anyag minőségét is garantálják.

Böngészgettem, amikor észrevettem, hogy három féle kW-ra vannak bontva az oldalon a napelem méretek. Szinte biztos voltam, hogy a három, azaz a legkisebb méret elég lesz számunkra a nyaralóba, de természetesen rákattintottam a linkre, és elolvastam, mit kell erről tudni.

Elég jól felszerelt nyaralónk van, fagyasztóval, légkondival, tűzhellyel minden egyéb technikai eszközzel, de a 3 kW-os napelem méret megfelelőnek tűnik számunkra, tekintve, ha hihetetk az oldalnak – gondoltam -, az nagyjából egy 12 ezer forintos villanyszámlának felel meg. Nyáron nyilván kevesebb áramot fogyasztunk, tovább van világos és kevesebbet vagyunk a házban, hogy mondjuk főzzünk, vagy bármi mást csináljunk, ezért arra az időszakra biztos, hogy elég volna ez, gondolkodtam.

A másik ok, amiért arra gondoltam, hogy beüzemeltetnék egy napelemrendszert a nyaralóházba az az volt, hogy a fiunk tervezi, hogy leköltözik egész évre alkotni. Mivel nagy valószínűséggel egyedül lesz, azt gondtoltam, számára is elég a 3kW-os napelem rendszer. Az a remek ebben, hogy a fel nem használt energia sem vész el, hanem visszatáplálja a szolgáltatóhoz, és este illetve borongós időkben tudjuk felhasználni.

Megnéztem más cégeket is online, de be kell vallanom a Pentele solarnak a hozzállása volt a legszimpatikusabb, az, hogy mennyire részletesen, szinte kedvesen vezetik be az embereket a napelemrendszerek világába.

Imádom, hogy természettudatos energiatermelésre váltok, hiszen így hogy világossá vált számomra a megfelelő napelem méret, biztos voltam benne, hogy belevágok! Azt is bele kell számítanom majd a tervezésbe (amikor már a személyes találkozóra megyek és a méréseknél), hogy lehet, hogy egyszer mind lekölötüznk, tehát bővíthető legyen a rendszer. Ehhez olyan inventerre van szükség, ami ezt lehetővé teszi, illetve elengendő helyre.

De egyelőre megelégszünk a 3kW-os napelem mérettel, már alig várom, hogy a tetőmön legyen!