Hajókázás helyett “autóztunk”

Amióta az eszemet tudom, nagyon szeretem, sőt szinte rajongok a természetes vizekért. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak tisztes távolságból mutatkozik ez meg. Ugyanis nagyon félek a mély víztől. Tudok úszni, nem arról van szó, csak egyszerűen nem érzem magam biztonságban, ha nem ér le a lábam, és ha nem látok le az aljzatig. Olyankor úgy érzem, hogy a mélysége végtelen. Emiatt hajókázni se sokszor voltam. Általában a félelmem ilyenkor hamar elmúlik, de valójában ez nálam hangulatfüggő, hogy felmerek-e szállni vagy sem. Legutóbb a barátaim sétahajókázást szerveztek, amit én másodmagammal egy kávézóban vészeltem át, ugyanis a sétahajók általában nem valami magasak, így inkább kihagytam az élményt.

Szerencsémre az egyik nagy autószakértő barátom tartott velem a kávézóba, így volt lehetőségem kicsit tanulni tőle pár dolgot. Ugyanis a szüleim – akik mellesleg szintén nem nagy szakértők – megkértek, hogy mivel kellene nekik szervó olajvegyem meg én, mert én jobban értek hozzá. Hát, ez nem igaz, de sebaj. Én azt hittem, hogy a szervokormány az csak úgy van, hogy könnyebb legyen a kormányzás, de a barátom elmagyarázta nekem, hogy a szervó olaj hasznossága hasonló a fékfolyadékéhoz. A szervokormány ugyanis nem jelent mást, mint gépi rásegítést a kormányzási erőre, mivel a kerekek mozgatása is „fogaskerekekkel” működik. A szervó olajpedig ezeknek a kerekeknek a csúszását segíti elő, emiatt nem kell nagy erőt kifejteni kormányzásnál. Minél nagyobbat tekerünk, annál több olaj kerül a szükséges helyre. Igen, ez nagyon leegyszerűsített és lebutított magyarázat, de azt hiszem, ha nem vagyunk autószerelők, ennél több információra nincs is szükségünk.

A lényeg, hogy nagyon fontos, hogy megfelelő és jó minőségű szervó olajat válasszunk, amit bizonyos feltételek bekövetkeztével cserélni is kell. Kiválasztani a legjobbat nem egyszerű, mert több típus van, figyelembe kell venni, hogy milyen szabványnak felel meg, illetve minden terméken fel vannak tüntetve azok az autómárkák, amikhez az adott olajat lehet használni.

A barátom mindig egy bizonyos típusú olajat használ, és mindig az olajwebshop.hu oldaláról szokta megvásárolni. Az ő szüleinek is automataváltós autójuk van, és a termék, amit ajánlott, nem csak szervó olaj, hanem automataváltókhoz is jó, úgyhogy a keresgélős részét meg is úsztam a dolognak. Kértem is, hogy rendeljen egyet nekem, mert én nem vagyok az online rendelés híve, de jelezte, hogy Budapesten több üzletük is található, négy különböző helyen, különböző kerületekben, az egyik ráadásul közel is van a lakhelyemhez. Javasolta, hogy inkább menjek el és vegyem meg ott, mert ha bármi kérdés felmerül bennem, akkor ott fognak tudni segíteni. Legalábbis ő még sosem csalódott, mindig készséggel a rendelkezésére álltak.

A kicserélés technikájába is beavatott, de az még várat magára, mert előbb még meg kell, hogy vegyem azt az olajat, amit ajánlott.