Energetikai tanúsítvány után kutattunk a hajón

Álmaink hajókirándulása a tengeren

A barátnőmmel nagy álmunk volt, hogy egyszer egy igazi tengeri üdülésen vegyünk részt. Persze tengerparton voltunk már, és annak is meg van a varázsa, amikor az ember a homokos tengerparton elnyúl a napon. Volt már ilyen nyaralásunk is, mindig nagyon élveztem azokat is. Kivittem a kis törölközőmet, strandpapucsomat, felvettem a napszemüvegemet és a szalmakalapomat, és úgy éreztem magam, mint egy igazi hollywoodi sztár. Egyébként is imádom a tenger sós illatát, mindez megfűszerezve a karibi napsütéssel és fehér homokos parttal, csodálatos élmény. Éppen ezért idén nyáron sem akartunk lemondani a tengerpartól. De hogy legyen benne egy kis változatosság is, a barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy ezúttal hajókirándulásra megyünk. Jól hangzik, nem?

Mi is így gondoltuk, és szerencsére az élet is minket igazolt. Már amikor felszálltunk az utasszállító hajóra, akkor éreztem, hogy megérkeztünk, és itt minden rendben lesz, nagyon jól fogjuk magunkat érezni. A lakosztályunk is fantasztikusan kényelmes volt, pedig kicsit aggódtam, hogy milyen lesz majd. Elvégre hajón még sosem utaztunk ennyi ideig korábban. A barátnőmmel gyorsan kényelembe helyzetük magunkat, de mivel nagyon szép időnk volt, hamar elhagytuk a szobánkat, hogy gyönyörködjünk a kilátásban a fedélzetről. Mindeközben a barátnőm épp azt kezdte el mesélni, hogy külföldre szeretnének költözni, ezért elkezdték árulni a budai házukat. Nagyon érdekes volt hallgatni a történetüket, mert azt például nem gondoltam volna, hogy ma már energetikai tanúsítvány készítése szükséges ahhoz, hogy eladhasd a házadat.

Miért fontos energetikai tanúsítványt készíteni?

“Nekem ez új információ volt, de az ügyvédünk jelezte, hogy 2009 óta minden új építésű ingatlannak kötelező energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie, ha eladásra kerül a sor” – fogott bele a történetbe a barátnőm. “Sőt, 2012 óta már a régi építésű ingatlanokra is ugyanez érvényes.” Persze egy ponton túl meg kellett akasztanom a történet mesélést, mert úgy éreztem, az alapokkal sem vagyok tisztában. Mi is az az energetikai tanúsítvány egészen pontosan, és miért fontos az energetikai tanúsítvány készítése? “Ó, ne érezd rosszul magad, először mi sem tudtuk, miről is beszélgetünk pontosan” – legyintett a barátnőm, amikor meg látta a homlokráncolt képemet. “De találtunk egy nagyon jó partnert, tulajdonképpen az ő információi alapján kezdtünk neki a tanúsítvány elkészítésének. Ők az e-tanusitas.eu/, javallom, hogy keress rájuk, ha érdekel a téma. Nagyon informatív a honlapjuk, nekünk rengeteget segített a tanúsítások megértésében hogy tudtunk tájékozódni az oldalukról.

Egyébként ha röviden össze akarom foglalni neked a tudnivalókat, valahogy úgy tudnám elmagyarázni, hogy az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen azt mutatja meg, mennyi energia kell a ház fenntartásához. Ezt sok minden befolyásolhatja: az ajtók, ablakok minősége, a hőszigetelés, a fűtésrendszer… De képzeld, még a kazán vagy a bojler korszerűsége is! Minél jobb besorolást kap egy épület, annál kisebb rendszerint a fűtés- vagy a vízszámla. Nekünk szerencsére ezzel nem volt gondunk, mert AA++ besorolást kaptunk. Ez azt jelenti, hogy a mi házunk minimális energia igényű, így sokkal vonzóbb az igényes vevők számára. Magasabb áron tudjuk értékesíteni. Sosem gondoltam volna, hogy egy ház eladásakor ennyi mindenre érdemes figyelni! Látod, mennyi mindent tanul az ember egy-egy ilyen procedúrából is!”

energetikai tanúsítvány készítése
Az e-tanúsítvány országos lefedettséggel dolgozik, és a legjobb árat is ők adják a tanúsítványra

Az energetikai tanúsítvány készítésének a menete

Valóban, hagytam rá a barátnőmre, és kicsit rá is csodálkoztam a dologra. Megmondom őszintén, nem hallottam erről korábban, hogy energetikai tanúsítvány készítése lenne szükséges egy ház eladásához, de tulajdonképpen van benne valami. Szó elszáll, írás megmarad. És hát mi másból értesülhetne hitelesebben a potenciális érdeklődő az ingatlan állapotáról? Ha jobban belegondolok, ha ingatlan vásárlás előtt állnék, lehet hogy én is kérném a tulajdonost, hogy készíttessen el és adjon át egy ilyen tanúsítványt a részemre. El is kezdett egy kicsit jobban foglalkoztatni a téma, ezért megkértem a barátnőmet, mesélje el, hogyan történik egy ilyen felmérés. Mi az energia tanúsítvány készítésének a menete?

“Ó, ez sokkal kézenfekvőbb, mint gondolnád” – kezdte el magyarázni a részemre. “Nekünk végül annyira megnyerő volt az e-tanúsítvány oldala, hogy hozzájuk fordultunk segítségért. A tanúsítvány nagyon gyorsan elkészül, mert párhuzamosan dolgozik a helyszínre kiérkező és az irodában dolgozó kolléga. Nálunk úgy volt, hogy a helyszínre érkezett egy kolléga, aki elvégezte a méréseket. Rögtön ezt követően a mérési adatokat pedig továbbította a központjukba, ahol az irodai kollégák elkezdtek dolgozni a kalkuláción. A tanúsítvány elkészültével gyakorlatilag már másnap kézhez kapjuk a futár által kiszállított dokumentumot, nagyon gyors az ügyintézés. Egyébként ha egy ingatan rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal, az akár hosszútávú befektetés is lehet. A e-tanúsítás által készített tanúsítványok 10 évig is érvényesek, feltéve hogy nagyobb átalakítást nem végeznek az ingatlanon. De ha például hőszigeteljük a falakat, vagy más fűtésrendszerre váltunk, akkor már szükséges az új tanúsítvány beszerzése is.”

Országos lefedettség, hogy senki ne maradjon tanúsítvány nélkül!

“Ráadásul az e-tanúsítvány országos lefedettséggel dolgozik, és a legjobb árat is ők adják a tanúsítványra!” – lendült bele újra nagy lelkesedéssel a barátnőm. “A felmérés idejére persze mi is előkészültünk egy kicsit, ez azért nagyban segítette a tanúsítók munkáját is. Így például mire megérkeztek, már a kezükbe tudtuk adni a ingatlan alaprajzát, a műszaki leírását, és a tulajdonlapot is – a helyrajzi számra ugyanis feltétlenül szükség van a tanúsítvány megírásához. Egyébként tényleg öröm volt együtt dolgozni a csapattal, nagy egyszerű velük egyeztetni. Már a felmérés előtt is nagyon készségesek voltak. Telefonon érdeklődtünk első körben a lehetőségről, utána egy űrlapot kellett kitöltenünk, és az alapján zajlott tovább a beszélgetés. Nagyon hamar visszajeleztek a kitöltött űrlappal kapcsolatban, így nagyon gyorsan tudtunk időpontot egyeztetni a személyes felmérésre is.

Alig akartunk hazamenni

Persze nem végig az energetikai tanúsítvány készítéséről beszélgettünk, bőven volt időnk gyönyörködni a tengerben is. A kilátás a hajóút alatt egyszerűen pazar volt! Csoda szép tájakat láttunk, ráadásul az út során nagyon sok helyen megálltunk várost nézni. Igazán jól éreztük magunkat! Alig akartunk hazamenni. Mint sok más jól sikerült nyaralásnál, most is azt éreztem, hogy maradnék még a hajón szívesen. Sőt, ha lehetne, legszívesebben felszállnék újra, és ismét eltűnnek a világ szeme elől másfél hétre! Persze gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Jól esik néha kiszakadni egy kicsit a megszokott rutinból. Sőt, tulajdonképpen az sem utolsó szempont, hogy ilyen gyönyörű helyeken voltunk, és ennyi csodálatos élménnyel lettünk gazdagabbak. Sosem fogom elfelejteni ezt a hajóutat, és ha lehetőségünk lesz rá, akkor jövőre is nagyon szívesen befizetek. Ki tudja, az energia tanúsítványok után milyen hasznos tudással leszek ismét gazdagabb?