A megújuló energiaforrásokat ki kell használni

Csodálom a természet erejét. Az egyik hobbim a vitorlázás, ami közben a szél ereje mindig elkápráztat. Az utóbbi időben egyre többet gondolkodtam rajta, hogy a nap energiáját sem ártana felhasználnom, például napelem rendszer által. Ez az ötlet akkor erősödött meg bennem igazán, amikor találkoztam a barátnőmmel, Gabival, aki elmesélte, hogy a napelem támogatás segítségével milyen könnyen szerezték be a napelem rendszert.

A barátnőmből megpróbáltam a lehető legtöbb infót kiszedni, mindent szerettem volna tudni, hogy eldönthessem, hogy valóban szükségem van-e a napelemekre, valamint megéri-e egyáltalán. Gabi elmondta, hogy a támogatás a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezést kapta, amit pályázattal lehet megszerezni. A kölcsön által 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni akarókat. A felvehető hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozog, ami a napelemek mellett fordítható még hőszivattyúk telepítésére, napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére is. Tehát igazából mindenre költhető a pénz, ami energiahatékonyabbá teszi az otthonokat. Ez engem nem érintett igazán, mivel a napelemeken kívül mást nem szeretnék vásárolni, illetve módosítani a házamon.

Semmit nem adnak egykönnyen, így ennek a pályázatnak is vannak feltételei, de szerencsére ezek számomra könnyen teljesíthetőnek tűnnek. A pályázóknak 10% saját forrással mindenképp kell rendelkezni, ennek hiányában nem nyerhető el a 0%-os kamatozású hitel. A futamidő viszont nagyon kedvező, hiszen húsz éven belül kell visszafizetni a pénzt a Magyar Fejlesztési Banknak. Lehetetlennek tartom, hogy ennyi idő alatt ne tudjam visszafizetni a kölcsön kapott pénzt.

A napelem rendszer természetesen nagyon hasznos amiatt, mert egy megújuló energiaforrást használ fel. De nem csak a környezetkímélés az egyetlen pozitívuma, ugyanis megtérülő beruházásnak is számít. Gabi elmondása szerint egy profin megtervezett és kivitelezett napelem rendszer költségei 8-10 éven belül megtérülnek. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha minőségi alkatrészeket választunk, valamint ha profi a kivitelezés. A silány napelemektől nem kell nagy csodákat várni, azonban a minőségi napelemek akár hosszú évtizedekig termelhetik az energiát. A barátnőm szerint a japán Sharp napelemeket érdemes választani, mivel azokra a gyártó huszonöt éves garanciát vállal.

A napelemek segítségével a villanyszámlákat le lehet csökkenteni, de még meg is lehet szabadulni tőlük. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, így akár sokkal több energiát is képesek termelni, mint amennyire valóban szükség van. A megmaradó áram a hálózatra töltődik fel, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Nekem elég lenne, ha már csak a villanyszámláktól megszabadulnék, mivel elég magas összegeket fizetek ki, főként a téli hónapokban a padlófűtés miatt. Magyarországon a napsütéses órák száma elég magas: 1800 és 2000 óra között mozog egy évben. Ennek köszönhetően jó napelemekkel akár 1250 kWh energiát is lehet termelni egy év alatt.

Ahhoz, hogy a napelem rendszer megtérülő beruházás legyen, Gabi szerint fontos figyelni arra is, hogy milyen méretű napelemet vásárolunk. A megfelelő napelem mérethez először ki kell számolni, hogy mennyi az éves áramfogyasztás, és ebből meg lehet állapítani, hogy mekkora napelem-együttesre lehet szükség. Ugyanis minél nagyobb a napelem méret, annál magasabb az ár is.

A barátnőm megmutatta nekem a napelempalyazatok.hu weboldalt, ahol azt írja, hogy egy átlagos magyar háztartás éves áramfogyasztása 2018-as adatok szerint 2200 kWh körül van. De nem szabad erre az adatra hagyatkozni, hiszen számtalan dolog befolyásolhatja az elhasznált áram pontos mértékét, ezért érdemes pontosan kiszámolni az átlagfogyasztást. Az éves villanyszámla összegéből kapott megközelítő érték egy szakember számára elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy meg tudja becsülni, milyen napelem méretre van szükség.

Gabi tehát felhívta a figyelmemet arra, ha sikerül elnyernem a támogatást, csak megfontoltan vásároljak, hogy igazán megtérülő lehessen a beruházás, fölöslegesen ne költsem a pénzem hatalmas méretű napelemekre. Amennyiben idővel több elektromos eszközt vásárolok, vagy gyarapodik a családunk, tehát nő a fogyasztás, akkor még ki lehet bővíteni a napelemeket, de csak addig, ameddig az inverter engedi azt.